Testa dig i vårt självtest

Det finns många personer som spelar casino och gamblar och i många fall kan det vara svårt att veta om man är beroende eller inte. Idag är det ett lättillgängligt nöje som man kan roa sig med både på mobil, surfplatta och dator vilket leder till att allt fler personer väljer att börja.

För dig som undrar kan det vara bra att se över din situation och det kan du göra genom att testa dig själv. Du kan här svara på några frågor vi har i vårt självtest och nedan kan du läsa mer om resultat.

Läs igenom följande påståenden och försök svara så ärligt som möjligt:

  1. Du tänker på spel så mycket att du inte klarar av att slappna av för att tänka på annat rogivande såsom familj och fritidsintressen. Du har också problem med att koncentrera dig på viktiga uppgifter och besluttaganden på arbetet.
  1. Du vill spela mindre eller sluta helt men har vid flera tillfällen inte klarat av det trots god hjälp. Du faller lätt tillbaka till gamla vanor även om du inte vill.
  1. Du tar till spelandet som en ursäkt för att inte behöva tänka på annat. Det kan vara när något som du anser vara jobbigt dyker upp och du orkar inte ta tag i det.
  1. Det uppstår ofta en svår ekonomisk situation i samband med insättningar för att spela och du går med stora förluster och behöver låna pengar.
  1. På grund av spelandet har du fått sociala problem. Det handlar om sämre förhållanden med personer inom arbete, familj och vänkrets på grund av att spelandet har tagit över för mycket tid.
  1. Det finns flera tillfällen där du väljer att ljuga för att undanhålla dina problem inför närståenden. Det kan vara situationer där du vill slippa berätta hur mycket tid du lägger ner på spel och hur det faktiskt påverkan vardagen i andras närhet.
  1. Du får endast en kick när du spelar med större summor än tidigare och det spelar ibland ingen roll om hur mycket du satsar, bara du får känna på spänning.
  1. Om du inte spelar blir du istället rastlös. Det kan också leda till att du blir arg och lättirriterad mot andra personer som inte har något att göra med spelandet.
  1. Om du har förlorat och spelat bort mycket pengar på tidigare spel vill du då komma tillbaka och du väljer då att ta till revansch. Det kan leda till att du satsar ännu mer pengar än du ville från början.

 

Om du har svarat JA på minst fyra av de nio påståenden kan det då klassas som att du har ett spelberoende och bör söka hjälp.

Obs! Testet ska ses som ett första tecken och inte som en fullständig diagnos.
Läs mer om hur du kan göra för att få hjälp under ”Behöver du hjälp?”.